KRÄFTFISKE

Solen har just sänkt sig och mörkret kommer långsamt smygande. Månstrimman glittrar i vattnet. Det är augusti och det är kräftpremiär i sjön Rottnen. Lite skratt och gemyt och framför allt spänning. Vad månde vi få upp i burarna…?

Skall man uppleva traditionellt småländskt kräftfiske så är Hofmantorp ett av de bättre ställena att känna sig som ingående i Carl Larssons akvarell med kräftfiske som tema. Rottnen bjuder ett mycket fint kräftbestånd och under kräftsäsongen i augusti och september finns det möjlighet att hyra en stuga inklusive kräftfiske. En spännande upplevelse för såväl ung som gammal.

Vi erbjuder kräftfiskepaket med 20 burar med betesfisk och andra behövlig utrustning såsom mätsticka (ett så kallat mål). Kräftorna man får upp ingår i priset. Ingen fångstbegränsning mer än att alla kräftor som behålles skall vara över tio centimeter från sköldspets till stjärtslut. Småkräftorna skall återutsättas. Självklart kan man köpa till fler burar om man så önskar, men det brukar räcka…

Pris: Kräftfiskepaket 20 burar enligt ovan från 2000 SEK/dygn med behållen fångst. (Går endast att boka tillsammans med stuga.)

Vill ni koka själva i stugan så har vi ett bra recept! I värsta fall hinner ni bara stanna en natt och för att då hinna med att ha kräftskiva i torpet kan vi erbjuda kokta kräftor till er kvällsmat. De kräftor ni får upp på morgon kan säkerligen utgöra en trevlig festkväll hemmavid vid ett senare tillfälle.

Under augusti och september fiskar vi kräftor i Rottnen. Rottnen lämpar det sig att man lägga burar från roddbåt i närheten av grund och stränder. Gärna under tidig kväll (16-18) för att optimera fångsten. De som önskar vittja och flytta burarna under kvällen kan få någon extra kräfta. Andra väntar med att vittja till tidig morgon.

Vi fiskar med mjärdar, flöten och betesboxar. Man fäster en lina med en hake i buren och firar ned buren till botten. Andra änden av linan har ett så kallat flöte fäst vid sig. Detta ligger kvar och guppar på ytan så att man hittar buren när man skall vittja. För att kräftorna skall vilja gå in i buren behöver man ett bete. Vi använder mört som skärs upp i mindre bitar och läggs i betesboxen som sedan läggs/sätts i buren. Betesboxen gör att betet hålls ihop och varar längre.

Alla kräftor måste vara över 10 cm långa för att få ingå i fångsten ni tar med er eller kokar. Måttet är från sköldspets till stjärtslut. I utrustningen ingår en mätsticka till varje båt. Tänk på att kräftorna är känsliga djur så man inte häller kräftor mellan olika lådor! Plocka försiktigt!

Vi visar gärna hur man fiskar kräftor om ni inte har fiskat kräftor förut!

Föregående bild
Nästa bild

Har du några frågor så är de välkomna till:

Frederik Kjellson +46(0)70 622 57 59

Johan Kjellson +46(0)70 554 00 69

H O F M A N T O R P   S Ä T E R I

hofmantorp@telia.com

Hovmantorps säteri,
360 51 Hovmantorp

Har du några frågor så är de välkomna till:

Frederik Kjellson +46(0)70 622 57 59

Johan Kjellson +46(0)70 554 00 69

hofmantorp@telia.com

Hovmantorps säteri,
360 51 Hovmantorp

H O F M A N T O R P   S Ä T E R I