EnglishGermanSwedish

ÄTA KRÄFTOR

Under kräftsäsongen kan vi erbjuda nyfångade kräftor, levande eller kokta efter eget recept. Kom ihåg att beställa i tid! Speciellt om ni vill ha kokta kräftor behöver vi ha några dagars varsel!

Några tips rörande tillagningen:

Välj kräftor från ett bra vatten, gärna en stenig och näringsfattig Smålandssjö, till exempel Rottnen. Kräftor från dyiga dammar och diken blir aldrig lika goda.

Koka kräftorna 2 dygn före konsumtion. 3 dygn går också bra, medan 1 dygn är för litet.

Om kräftorna inte gått i sump (eller om detta är okänt), skölj dem i rent vatten.

Kräftor är kraftig mat, varför en eller annan snaps kan rekommenderas. Men ta det lugnt, kräftor är alldeles för goda för att äta med utbrända smaklökar!

Vi kommer inte att avslöja vårt recept här, men nedan återfinnes ett par recept för den lycklige som har några kräftor kvar i frysen när den nya kräftsäsongen närmar sig. Vi har lånat recepten av Marie Högstadius.

Under kräftsäsongen kan vi erbjuda kräftskivor med full service för slutna sällskap. Vi kan komma till er och fixa kräftfesten för större sällskap eller kan ni självklart komma till oss! Vi kan till exempel berätta om historien kring kräftornas användning, gå igenom hur man bör äta dem samt tala om de drycker som man brukar dricka till och deras historia. Albert Engström minner oss om att kräftor kräva dessa drycker.

Tag kontakt med oss för att sätta ihop just er ideala kräftskiva.

Givetvis är det endast nyfångade Rottnenkräftor som serveras.

Svenska kräftstjärtar

 6 port
 200 g skalade kräftstjärtar
 1 stor knippa dill
 3-4 msk rapsolja
 2 msk koncentrerad hummerfond
 3 hackade vårlökar
 2 dl grovt hackade melonbitar
 Ev. salt och peppar

Hacka dillen i matberedaren. Tillsätt olja och hummerfond. Hacka kräftstjärtarna grovt. Rör ner i dillblandningen. Blanda med vårlöken och melonbitarna. Smaka ev. av med salt och peppar. Servera på en halv skiva rostat bröd med smör.

Heta kräftstjärtar

 6 port
 200 g skalade kräftstjärtar
 ½ gurka i tärningar
 1 liten orange paprika i tärningar
 2-3 msk söt thaichilisås
 Ev. salt

Hacka kräftstjärtarna i grova bitar. Blanda med gurk- och paprikatärningar. Smaka av med chilisås och ev. salt. Servera på en halv skiva rostat bröd med smör.

Har du några frågor så är de välkomna till:

Frederik Kjellson +46(0)70 622 57 59

Johan Kjellson +46(0)70 554 00 69

H O F M A N T O R P   S Ä T E R I

hofmantorp@telia.com

Hovmantorps säteri,
360 51 Hovmantorp

Har du några frågor så är de välkomna till:

Frederik Kjellson +46(0)70 622 57 59

Johan Kjellson +46(0)70 554 00 69

hofmantorp@telia.com

Hovmantorps säteri,
360 51 Hovmantorp

H O F M A N T O R P   S Ä T E R I